Overslaan en naar de inhoud gaan

Reuzengilde verrast leerlingen van Bolderberg

De leerlingen van het derde leerjaar van de school in Bolderberg ontvingen in februari een geheimzinnige brief van een man die eigenlijk al meer dan 300 jaar geleden gestorven was, Lambert Hoelen. Het solferde hen op met een heleboel vragen, maar ze schreven een brief terug en ... werden beloond voor hun geduld. De klassen van meesters Bart en Johny kregen de reuzengilde van Bolderberg op bezoek en die hadden een deel van reus Lambert Hoelen meegebracht. Nogal wiedes, want een ganse reus zou door het dak uittronen. Marcel Dumon en zijn gevolg vertelden hen alles over reuzen, kluizenaars en Lambert Hoelen en beloofden op 17 juni met de volledige reus en de gilde in vol ornaat naar het schoolfeest te komen.

http://www.heusden-zolder.eu/default.aspx?p=39767

Educatief pakket: reuzenkoffer

- Korte omschrijving:

Op vraag van Erfgoedcel Pajottenland Zennevallei ontwikkelde Jasmine Vanmol , studente lerarenopleiding aan Odisee Aalst, een educatief pakket rond de reuzentraditie. Het pakket spitst specifiek toe op de reuzen in het Pajottenland en de Zennevallei.
Het educatief pakket kan gebruikt worden in de eerste graad lager onderwijs, de leerlingen maken doorheen verschillende lessen stapsgewijs kennis met reuzen. De lessenreeks start met een vreemde koffer waarin een reuzenbrief zit afkomstig van een reus die de leerlingen graag wil ontmoeten. Maar dat kan niet zomaar; eerst moeten ze een groot reuzenfeest bouwen. Gedurende verschillende lessen wereldoriëntatie en muzische vorming leren de leerlingen de reuzen uit hun buurt kennen en gaan ze zich ook zelf reus voelen. De leerlingen ontdekken via beweging, drama, beeldend werk en muziek de reuzentraditie.

 

Reuzen op school in het Land Van Rode

- Korte omschrijving:

Reuzen in het Land Van Rode is een educatief project rond de reuzencultuur in het Viersprongwerkingsgebied (gemeenten Melle, Merelbeke, Oosterzele, Sint-Lievens-Houtem, Destelbergen en Lochristi). Omdat leerkrachten niet noodzakelijk afkomstig zijn van de gemeente waarin ze lesgeven wil de erfgoedcel leerlingen kennis laten maken met het cultureel erfgoed in de buurt van de school, meer bepaald met het reuzenerfgoed. De kinderen werken een jaar lang rond de reus of reuzenfamilie die in de buurt van de school ‘woont’.

Boekje ‘Reuzen in Pajottenland en Zennevallei’

- Korte omschrijving:

In dit boekje ontdek je alles over de 23 nog levende reuzen in de regio Pajottenland Zennevallei en de tradities die er aan verbonden zijn. De reuzen uit Linkebeek, Drogenbos, Dworp, Dilbeek, St.-Katarina-Lombeek, Wambeek, Halle, Sint-Genesius-Rode, Bever en Roosdaal komen aan bod. Ook kom je meer te weten over de reuzentraditie in Vlaanderen, haar geschiedenis en over de organisaties die zich inzetten om het reuzenerfgoed te bewaren en te ontsluiten. In de publicatie vind je ook heel wat interessant fotomateriaal terug.
Dankzij de organisatie van een regionale reuzenstoet op Erfgoeddag 2012 in Linkebeek kwamen we heel wat te weten over de reuzen van onze regio. Vergeten reuzen werden herontdekt, ongekende weetjes kwamen aan het licht. We besloten om alle informatie samen te brengen in een boekje, als herinnering aan deze dag, maar ook om onze verzamelde kennis te kunnen delen.

Reus Contios Ontwaakt

- Korte omschrijving:

Een artistiek-sociaal 5 scholenproject t.g.v. de 30e Meifeesten in Kontich Kazerne.
In samenwerking met de plaatselijke technische school en de academie werd een reus gemaakt naar een ontwerp van werkgroep REUZENplan. Hij zou tijdens een groots stratenspektakel voortbewogen worden door 9 jongeren van een dansgroep, gekleed door de modeafdeling van een andere school. Zijn stem en die van de tegenspelers worden vertolkt door 5 jongeren van het college. De straten worden versierd met vlaggen beschilderd door de kinderen van de lagere school.

Het verhaal: De oeroude Keltische held Contios, een 6 m hoge reus, verrijst uit de nevelen van de tijd. Hij ontmoet de meikever Keelia en helpt haar bij haar eerste vlucht. De oude sprekende Eik brengt hem wat meer wijsheid tijdens dit contact wordt in zijn tocht bijgestaan door 9 Alven.

Acties met Contios:

Reuzenbeeldjes voor Borgerhoutenaren

- Korte omschrijving:

Verspreiden van 2000 gipsen beeldjes van de Reuskens van Borgerhout. 4 verschillende beeldjes van de 4 Borgerhoutse reuskens werden op 4 verschillende pleinen bij het ochtendgloren aangeboden aan toevallige voorbijgangers.
Promotie tijdens het Reuzenjaar 2012:

Oprichten Reuzen Bevrijdings Front: RBF, Help de Reuzen reizen, Borgerhouste reuskens komen niet buiten Borgerhout, we vragen de mensen om deze aangeboden beeldjes mee op reis te nemen en er een foto van te trekken en in te zenden naar het district. Symbolische actie om de reuskens in de aandacht te brengen, die veel pers haalde en nieuwsgierigheid vergrootte rond de Reuskens.

 

- Voor welk publiek is de actie bedoeld?

Voor alle Borgerhoutenaren. Jong en oud wil deze beeldjes graag verzamelen.

 

Abonneer op Inspirerende Voorbeelden