Overslaan en naar de inhoud gaan

Reus Contios en de Warmste Week

Vanaf 20 december tot 3 januari staat reus Contios opgesteld aan het vernieuwde wandel/fietspad van de Oude Spoorwegberm, park Spoor Natuurlijk in Kontich. 
Reus ContiosHij staat naast de beek in een groene omgeving en draagt een boodschap voor 2021,van de hand van Jeroen Olyslaegers, peter van de reus. 
Voor dit project werken wij samen met De Warmste Week.
In deze tijden gaat iedereen op zoek naar een nieuw doel voor een korte wandeling of fietstocht in de buurt. Beweging is voor iedereen zeer belangrijk. Het is niet de bedoeling om in groep te verzamelen bij de reus om het gevaar van Covid besmetting te voorkomen. Kort in de buurt is er een kleine speeltuin, een hondenweide, een aantal zitbanken, het fietsknooppunt Nr92 en een Finse-piste. Er zijn dus vele veilige combinaties mogelijk. 

Sinds 2012 organiseert werkgroep REUZENplan artistiek-sociale projecten met deze reus van 6meter hoog. Contios is geen stoeten-reus maar een verhalen-reus, een acteur met een eigen stem.

 In normale tijden trekt REUZENplan rond met de reus van wijk tot wijk en gaat op zoek   naar plaatselijke medewerkers (zoals kunstenaars, auteurs, componisten, muzikanten,   koren, scholen en verenigingen) Hiermee ontstaan er intergemeentelijke namiddag- en   avondspektakels van allerlei aard. Sommige activiteiten vloeien ook voort op recente   gebeurtenissen. (Zoals: opening nieuw gemeentehuis, jubileumviering van een wijk of   vereniging, vertelling op een kunstenwandeling, lancering van nieuw dorpsbiertje, ...) 

 Dit is de 2e statische-activiteit tijdens de Covid-periode. In mei stond de reus een   maand  aan de Babbelse Plassen in Kontoich-Kazerne tijdens de lancering van de   mondmaskers i.s.m. Natuurpunt. Nu staat hij aan de andere zijde van de gemeente. De   boodschap van de reus "Wij houden elkaar gezond, veilig Nieuwjaar!" is niet alleen een hart onder de riem voor iedereen in de zorg, maar aanmoediging voor iedereen om veilig en respectvol samen te leven.

Reus Contios blijft tot 3 januari een nieuw doel voor de wandelaars en fietsers op toer in de buurt van de Oude Spoorwegberm in park Spoor Natuurlijk van Kontich. Vanaf valavond is hij verlicht en vormt hij een groot lichtbaken die van ver zichtbaar is.
Aarzel niet om meer informatie op te vragen.

Warme groet
Bruno Stappaerts
Werkgroep REUZENplan
 

Blijde Intrede van de nieuwe reus Gummarus in Lier .

Met GrOOte Zondag 4 oktober 2020 deed, met als getuigen enkele leden van de Lierse reuzenfamilie, een nieuwe reus zijn Blijde Intrede in Lier. Met een indoor coronaproof programma onthulden de Gezellen van ’t Groot Volk en de Lierse Pijnders, Gummarus, de Lierse stadsheilige.

In de voormalige Jezuïetenkerk babbelden de poppen Wardje van tJusewieten en ‘menier’ Goliath, bijgestaan door Ann Pira en Lucas Van den Eynde, het evenement aan mekaar.

De koninklijke stadsharmonie LeoXIII luisterde het geheel muzikaal op.

Een historische duiding werd gebracht door emeritus professor doctor Erik Aerts. Pastoor-deken Jan Verheyen belichtte het kerkelijk aspect, doopte en zegende de nieuwe reus. Burgemeester Frank Boogaerts notuleerde Gummarus officieel in het register van de burgerlijke stand. Een babyborrel sloot de Blijde Intrede af.

De video van deze Blijde Intrede is te bekijken op www.gezellenvantgrootvolk.be .

Federatiedag Leuven, zaterdag 16 mei afgelast. do, 02/07/2020 - 20u53

UPDATE: De federatiedag wordt doorgeschoven naar  ReuzeLeuven mei 2021

Gezien de onzekerheid met betrekking tot de verdere evolutie van de coronaproblematiek  gedurende de eerstkomende maanden en de bezorgdheid voor de gezondheid van de leden heeft het bestuur van Reuzen in Vlaanderen vzw beslist de op zaterdag 16 mei in Leuven geplande federatiedag niet te laten doorgaan.

Ook  nog graag jullie aandacht voor:

-de betaling van het lidgeld 2020, behouden op 25€. Toegetreden lid kan men worden als persoon op individuele basis, als reuzenvereniging of-gilde, als reuzengemeente of -stad, … Het lidgeld 2020 dient gestort te worden op bankrekening nummer BE85 0016 4566 3806 (BIC GEBABEBB) op naam van Reuzen in Vlaanderen vzw. Graag vermelden: lidgeld 2020, naam provincie, naam reuzenbeheerder en mailadres.

 

-de publicatie van het jaarboek 2019. Bij  deze nogmaals een oproep aan alle reuzenbeheerders (individuele personen, reuzenverenigingen en -gilden, reuzengemeenten en -steden, …) om teksten en foto’s van hun reuzenevenementen in 2019 door te mailen naar: secretariaat@reuzeninvlaanderen.be . Alle reuzenonderwerpen kunnen aan bod komen: stoeten en andere reuzenmanifestaties of -evenementen, de creatie van een nieuwe of de restauratie van een oude reus, de onthulling van de plakkaat Reusvriendelijke Gemeente, weetjes rond verdwenen reuzen of reuzengewoonten, praktische informatie met betrekking tot het maken en onderhouden van een reus,

 

-de award Reusvriendelijke Vlaming. Elke provincie mag hiervoor één kandidaat voordragen. Reusvriendelijk mag in de breedste zin van het woord geïnterpreteerd worden: een lieve dame die al decennia voor de kleren zorgt, de jongste of de oudste pijnder, ondercruyper , of  met de meeste dienstjaren, een voorzitter die al jaren de kar trekt, … Hebben jullie een kandidaat die voor deze award in aanmerking zou komen, laat dit dan weten aan uw provinciale voorzitter. Zie hieronder hun respectievelijke e-mailadressen.

 

vlaamsbrabant@reuzeninvlaanderen.be Stefaan Beyen, voorzitter Reuzen in Vlaanderen, provincie Vlaams-Brabant 

westvlaanderen@reuzeninvlaanderen.be Koen Vantomme, voorzitter Reuzen in Vlaanderen, provincie West-Vlaanderen 

oostvlaanderen@reuzeninvlaanderen.be Kristof De Hauwere, voorzitter Reuzen in Vlaanderen, provincie Oost-Vlaanderen

limburg@reuzeninvlaanderen.be Michael Discart, voorzitter Reuzen in Vlaanderen, provincie Limburg 

antwerpen@reuzeninvlaanderen.be Luk Ceulemans, voorzitter Reuzen in Vlaanderen, provincie Antwerpen 

Met Reusvriendelijke en Covid-19 vrije groeten.

 

Archief
Nieuws van Reuzen in Vlaanderen vzw
Provincie Antwerpen
Provincie Oost-Vlaanderen
Provincie West-Vlaanderen
Provincie Limburg
Provincie Vlaams-Brabant
Nieuws uit Nederland

Reus Contios van Kontich en Corona

Het is een bizarre tijd voor iedereen. 
Zoals de vele mooie initiatieven zochten wij ook naar een middel om iets te doen met onze reus 

Als steun voor het medisch personeel
Om de lancering van de mond/neus maskers te motiveren
Omdat de vele geplande feesten niet kunnen doorgaan
Als nieuw doel voor de dagelijkse wandeling in de buurt

Staat reus Contios opgesteld aan het natuurgebied De Babbelse plassen in Kontich Kazerne.
van 8 mei t.e.m. 1 juni  - dag    en     nacht  ,met de universele boodschap  VOLHOUDEN!!
Dit werd mogelijk in samenwerking met Natuurpunt, 
want alle gemeenteparken en speelpleintjes zijn gesloten.

Aan onze reus staat ook een stuk holle stam met een deksel, dit is onze Babbelbox (=brievenbus)
Iedereen kan hier een bericht in achterlaten, een tekening, een nieuw voorstel of opdracht, ...
De bus wordt dagelijks gelicht, de tekeningen verschijnen op onze Facebook pagina:
Contios, de reus van Kontich. Bij deze communicatie is er dus geen PC of smartphone nodig.

Nog tot maandag 1 juni te bekijken aan de Babbelse plassen naast de fiets-o-strade en de spoorweg naar Brussel. Wegwijzers aan de spoorweg Duffelshoek in Kontich Kazerne. Na uw bezoek kan je ook de nieuwe aangebrachte muurschilderingen komen bekijken in de voetgangerstunnel van station Kontich - Lint. De schilderwerken zijn nu voor 75% voltooid met dank aan de schilders van de NMBS. Onze reus staat er te pronken tussen afbeeldingen van de streekbiertjes, Kontichse paardenkoers, wielrenners en schaatsbaan, ... of het leven in Kontich en Lint. Iedereen welkom in combinatie met uw fietstocht of wandeling in het Pinksterweekeind.

Groet
Bruno Stappaerts
werkgroep REUZENplan

Virtueel bezoek aan Ros Beiaard-museum.

Het bestuur van RIV betreurt ten zeerste dat alle evenementen wegens Covid 19 in het water vallen. Als zelfs het Ros Beiaard op stal moet blijven is er zeker iets aan de hand. Als soelaas bieden we U graag een virtueel bezoek aan het museum in Dendermonde aan. Ons hart bloedt en wij willen een hart onder de riem steken van alle Erfgoedvrijwilligers, en vooral aan de Dendermondenaars. Update: nieuwe datum, zet reeds 30 mei 2021 in je agenda!

Raad van Bestuur 14 01 2020

We hebben in Lier enkele krijtlijnen voor het werkjaar 2020 uitgetekend.


Belangrijk:Het lidgeld 2020 behouden we op 25€.

Toegetreden lid kan men worden als persoon op individuele basis, als reuzenvereniging of-gilde, als reuzengemeente of -stad,


Wil je het lidgeld 2020 storten op bankrekening nummer BE85 0016 4566 3806 (BIC GEBABEBB) op naam van Reuzen in Vlaanderen vzw.
Vermelding; lidgeld 2020, naam provincie, naam reuzen-beheerder en mailadres.

Meer nieuws volgt op uw contactadres.

RIV-secretariaat.

Abonneer op Provincie Antwerpen