Overslaan en naar de inhoud gaan

La Carassa op pad in Barcelona

De eindejaarsperiode is een periode van tradities. Ook binnen de reuzengemeenschap. Zo gaan in Catalonië verschillende figuren de straat op in de weken voor Kerstmis en Nieuwjaar. In Barcelona ging vandaag de Carassaop pad. 

De Carassais een zogenaamde Cap Grossosof groot hoofd.  Het is een figuur die zeer nauw verbonden is met de Kersttradities in Barcelona. Hij ziet er uit als een saraceen. Hij heeft een lange dikke baard en een wijde open mond waaruit hij snoepgoed verdeeld. Hij beweegt zich voort op wieltjes en kan ook zijn ogen knipperen. 

In het verleden werden figuren zoals de Carassain de kerk geplaatst onder het orgel. De organisten konden dan de ogen doen bewegen en snoepjes uitspuwen naar de kinderen. Deze stonden dan rond hem om zoveel mogelijk snoep te vangen. Er waren vroeger Carassasin heel Catalonië. Meest gekende waren deze in Barcelona van de Santa Maria del Mar, de kathedraal van Barcelona en van Sant Just, waar je ze vandaag nog steeds kan zien in de sacristie.

De carassas vormden een sterke traditie in Catalonië tot midden 20steeeuw, toen ze uit de kerken werden verwijderd omwille van het lawaai en de commotie die ze in de kerken veroorzaakten. Het feit dat ze het hoofd van een onthoofde moor of moslim uitbeelden droeg alleen maar bij tot de beslissing om ze naar de achtergrond te verplaatsen. Men zag deze beslissing als een verontschuldiging voor xenofobie en racisme.

Maar in 1988 maakte de carassa zijn wederoptreden in de stad dankzij de Coordinadora de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella, die vandaag nog steeds waken over deze figuur en die hem elk jaar weer opnieuw zijn opwachting laat maken in de straten van Barcelona. Hij is gecreëerd door de meester-hoofdenmaker Manel Casseras i Boix die zijn inspiratie haalde bij carassa van de kathedraal. Hij werd onthuld met Kerstmis in 1988. De rol van de Carassa vandaag is te laten zien hoe een traditie kan overleven door te evolueren.

Since zijn wedergeboorte verschijnt hij enkel in de weekends in December voor Kerstmis op de Kerstmarkt, de Fira de Santa Llùcia. Hij wandelt tussen de verschillende kraampjes, over de pleinen en door de straten rond de kathedraal en ‘spuwt’ snoepgoed naar de wachtende kinderen. Elke dag wordt hij begeleid door een andere groep uit de Ciutat Vella die hem laten dansen en begeleiden met drums. 

Doorheen het jaar kan je de Carassa van Barcelona bewonderen in de permanente tentoonstelling in de reuzenzaal van het Casa dels Entremesos in de Ciutat Vella. 

 

(Bron: Cultura Popular Barcelona)

Het nieuwe tijdschrift REUZEN van Reuzen in Vlaanderen is er!

Met veel genoegen stellen we je hierbij het nulnummer voor van ons gloednieuwe tijdschrift REUZEN. Het 6-maandelijkse tijdschrift over en van de reuzenerfgoedgemeenschap in Vlaanderen. Met dit tijdschrift willen we het verhaal van de reuzencultuur breder verspreiden naar het publiek en ook tegelijk de communicatie tussen en met reuzenbeheerders versterken.

Dit exemplaar is het nulnummer. Dit wil zeggen: presentatienummer waarmee we jullie willen laten zien hoe het blad zal worden samengesteld aan de hand van echte artikelen. Elk nummer zal bestaan uit vaste rubrieken. We zetten ze hier even op een rijtje.

Elk nummer begint met én of meerdere bijdragen over de reuzencultuur vandaag en de rijke geschiedenis van dit unieke Vlaamse erfgoed. Onze redactie duikt de archieven in en vertelt in de volgende nummers het verhaal van de reuzencultuur van in de middeleeuwen tot nu.

In de rubriek REUZENTRADITIE zoomen we in op de vele gebruiken en tradities die er bestaan in de reuzenerfgoedgemeenschap. Tradities zoals geboorten, dopen, huwelijken enzovoort, maar evenzeer de lokale tradities die het reuzenerfgoed zo kleuren worden belicht. In deze rubriek zal je ook INSPIRERENDE VOORBEELDEN terugvinden van borgingsacties omtrent reuzen. Heb je rond je reuzen een project gerealiseerd, dan mag je dat zeker laten weten. We plaatsen het dan uitgebreid in de kijker in het tijdschrift en nemen het op in het register van Inspirerende voorbeelden op onze website. In deze rubriek kan je ook steeds nieuwe terugvinden rond de borgingsacties die Reuzen in Vlaanderen vzw onderneemt voor de reuzencultuur.

De belangrijkste inhoudelijk brok is de rubriek REUZENNIEUWS – REUZENAGENDA. Hier brengen we, gesorteerd per provincie, een overzicht van de gebeurtenissen van de voorbije maanden in Vlaanderen. Daarnaast blikken we in de REUZENAGENDA vooruit naar de nog op stapel staande reuzenevenementen. In dit nummer zijn nog niet alle provincies even sterk uitgewerkt. Het komt er op aan om de redactie van REUZEN steeds alle persberichten te bezorgen. Voeg het e-mailadres secretariaat@reuzeninvlaanderen.be zeker al toe aan je perslijst! Je vindt hier ook een rubriek NIEUWS van REUZEN IN VLAANDEREN terug waar we vanuit Reuzen in Vlaanderen verschillende mededelingen voor onze leden plaatsen.

Per provincie willen we in ‘REUS IN DE KIJKER’ ook het verhaal vertellen van de reuzen zelf. Op basis van het reuzenregister selecteren we reuzen wiens verhaal we uit te doeken doen in het tijdschrift. We maken hiervoor een ad random selectie of werken in functie van verjaardagen en jubilea van de reuzen. Ook hier zijn tips altijd welkom. Met de REUZENDUIM willen we traditiedragers, de mensen achter (en onder de reuzen), in de kijker plaatsen. Heb je iemand in je gilde die eens een bloemetje verdiend? Dan kan je hem nomineren voor de REUZENDUIM in ons tijdschrift.

Zoals gezegd is dit het nulnummer. Een proevertje van wat het tijdschrift zal worden. Het eerste volledige nummer van REUZEN  verschijnt in het najaar in de maand november. Deadline voor het inzenden van bijdragen is 30 oktober 2017.

Abonneer op Reuzencultuur