Overslaan en naar de inhoud gaan

Federatiedag - Lier -6 oktober

FEDERATIEDAG
LIER - ZONDAG 6 OKTOBER 2019

Tijdens de algemene vergadering van 8 mei 2019 heeft de vzw Reuzen in Vlaanderen zichherbrond en gekozen voor een nieuwebestuursstructuur waarin de provincies de hoofdrol krijgen.
De vijf provinciale voorzitters samen met één afgevaardigde per provincie besturen vanaf nu collegiaal de vzw Reuzen in Vlaanderen.
Niet alleen de structuur maar ook de visie op de werking en de to-do punten werden aangepakt.
Om deze herbronning, een nieuwe bestuursstructuur, visie en to-do punten op een wat informelere manier toe te lichten maar ook om een ontmoetingsmoment voor Vlaamse reuzenbeheerders (personen, verenigingen, gilden, …) te creëren organiseert Reuzen in Vlaanderen vzw op zondag 6 oktober een federatiedag in Lier.

Wereldprimeur voor Liers ziekenhuis

Lierse reus Goliath onder de scan. Het H.-Hartziekenhuis van Lier heeft een wereldprimeur gevestigd. Mogelijks voor het eerst in de geschiedenis van het ziekenhuiswezen en los van een forensische context, ging een geamputeerd hoofd onder de scan. Het betrof niets minder dan het hoofd van de reus Goliath. Bij de ‘operatie’ restauratie door Geneviève Hardy bleek onder het huidige gezicht nog een andere ‘facies’ te zitten. Röntgenonderzoek moest meer duidelijk creëren rond de specificiteit hiervan. 

Vergadering Reuzen in Vlaanderen, provincie Antwerpen

Zaterdag 8 juni 2019 |Het verlengde Pinksterweekend was misschien niet ideaal om reuzenbeheerders naar een vergadering te lokken. Daardoor was de opkomst waarschijnlijk ook wat matiger.

 

Toch was er een duidelijk groot enthousiasme voor de doorstart van Reuzen in Vlaanderen. Provinciaal voorzitter Luk Ceulemans lichtte inhoudelijk de nieuwe structuur toe met het schetsen van de voorgeschiedenis en het bondig samenvatten van de op 28 mei in de bijlage van het Belgisch Staatsblad gepubliceerde geactualiseerde statuten. De keuze van een, zowel organisatorisch als financieel, doorgedreven provinciale werking viel duidelijk in de smaak. Vanaf nu wordt de raad van bestuur van de vzw Reuzen in Vlaanderen voornamelijk gevormd door twee afgevaardigden van elke provincie, waaronder de provinciale voorzitters. Frank Segers van de Turnhoutse Reuzengilde zal als tweede afgevaardigde de provincie Antwerpen vertegenwoordigen. De nieuwe raad van bestuur zal collegiaal de vzw in goede banen leiden.

Nieuwe reus voor Ferre Grignar

Wilrijkenaar Hugo Berckmoes heeft er zijn persoonlijke missie van gemaakt om voor elke wijk in Wilrijk een reus te maken die een inwoner voorstelt. Reus Ferre Grignard, naar de overleden zanger die op het Valaar woonde, is klaar om deze maand gedoopt te worden. 

Ferre Grignard (1939-1982) was een plastisch kunstenaar en zanger-muzikant die befaamd werd met hits zoals "Ring, Ring, I've got to sing" en "What shall we do with a drunken sailor". Velen associëren Ferre met het hippe café De Muze maar staan er niet bij stil dat hij zijn hele jeugd doorbracht in de Wilrijkse wijk Valaar, waar er trouwens ook een plantsoen naar hem genoemd werd.

Met de steun van het District Wilrijk heeft het Technisch Comité van de Geitestoet, onder bezieling van Hugo Berckmoes, Ferre Grignard terug tot leven als reus.

(Foto: Het Nieuwsblad)

 

Herenthout is Reusvriendelijke gemeente

Reuze vriendelijk was Herenthout al, en nu zijn ze ook #reusvriendelijk
Luk Ceulemans, voorzitter Reuzen in Vlaanderen vzw - afdeling Antwerpen overhandigde zondag 3 maart 2019, net voor reus Peer Stoet de carnavalsfeestelijkheden op gang trok, aan het college en aan het bestuur van Peer Stoet VZW het plakkaart en de oorkonde. Ze zullen een mooi plekje krijgen in Herenthout.

Abonneer op Provincie Antwerpen