Overslaan en naar de inhoud gaan

Federatiedag - Lier -6 oktober

FEDERATIEDAG
LIER - ZONDAG 6 OKTOBER 2019

Tijdens de algemene vergadering van 8 mei 2019 heeft de vzw Reuzen in Vlaanderen zichherbrond en gekozen voor een nieuwebestuursstructuur waarin de provincies de hoofdrol krijgen.
De vijf provinciale voorzitters samen met één afgevaardigde per provincie besturen vanaf nu collegiaal de vzw Reuzen in Vlaanderen.
Niet alleen de structuur maar ook de visie op de werking en de to-do punten werden aangepakt.
Om deze herbronning, een nieuwe bestuursstructuur, visie en to-do punten op een wat informelere manier toe te lichten maar ook om een ontmoetingsmoment voor Vlaamse reuzenbeheerders (personen, verenigingen, gilden, …) te creëren organiseert Reuzen in Vlaanderen vzw op zondag 6 oktober een federatiedag in Lier.

Romeo en Juliette gaan trouwen!

De Confrerie van de Vaantjesboer

Romeo & Juliette

en hun dochter Rooske

hebben het genoegen u uit te nodigen op hun huwelijksplechtigheid & aansluitende receptie

op zondag 2 juni om 10u45 

in de Halse Sint Martinuskerk

Voorafgaande afspraak om 9u aan het Stationsplein  voor de stoet richting Basiliek.

Aarschot krijgt een nieuwe Stadsreus zo, 28/10/2018 - 11u22

Op 11 november 2018 trekt in Aarschot de Klokkenparade door de straten. Deze parade wordt georganiseerd naar aanleiding van Wapenstilstand. Het wordt een prachtige parade door de stad met verschillende decors, dans, figuranten, steltenlopers, muziek enz... Eén van de blikvangers in de stoet wordt ongetwijfeld ‘Lowieke de Kasseistamper’, de nieuwe stadsreus van Aarschot.

Voor de reus zoekt Aarschot nog dragers. Kandidaten kunnen zich aanbieden op www.gasthuis.be.

De volgende thema’s komen in de parade aan bod:

Nieuwe stadsreus ‘Lowieke de Kasseistamper’
Praalwagens met figuranten in klederdracht • Nar op stelten

Trommelkorpsen & fanfares
Drumspirit – finalisten
Dansgroepen • Rijdende beiaard
Deelnemende Aarschotse scholen • ...

De stoet vertrekt om 13u30 op de Elisabethlaan en gaat langs de Schaluinevest, Gasthuisstraat, Bogaardenstraat, Theo De
Beckerstraat, Grote Markt, Martelarenstraat, Leuvensestraat, Bonewijk, Albertlaan en Begijnhof om rond 15u45 te eindigen op het
Hertogelijk Plein aan de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Na 440 jaar zal om 16u10 na meer dan vier eeuwen opnieuw een beiaard in Aarschot weerklinken.

BELEEF DEZE UNIEKE PARADE MEE VANOP DE EERSTE RIJ IN DE AARSCHOTSE STRATEN!

Met dank aan de vrijwillige inzet van onze Aarschotse verenigingen.

Aan de kerk kan je genieten

Provincie Vlaams-Brabant
3de ReuzeLeuven 2017 vr, 02/12/2016 - 00u28

Op zaterdag 1 juni 2013 pakten de Mannen van 73 uit met een gloednieuwe reuzin voor Leuven: Fiere Margriet. Deze reuzin werd feestelijk ingehuldigd tijdens een grootse reuzenstoet. De Mannen van 73 vonden het tijd dat de middeleeuwse reuzentraditie in Leuven in eer werd hersteld.In 2013 waren de Mannen van 1973 het opkomende Jaartal binnen de traditie van de Leuvense Jaartallen. Om hun 40ste levensjaar te vieren, pakten de Mannen van 73 uit met een grootse stunt: een nieuwe reuzin en een nieuwe reuzenstoet voor Leuven. "Zoals dat traditie is, moeten wij een stunt doen om ons aan de bevolking te tonen", legt Olivier Roland, voorzitter van de Vriendenkring Mannen van 1973, uit. "Omdat we de Leuvense reuzentraditie van weleer, die tijdens de jaren 70 verloren ging, wilden laten herleven, komen we nu met deze vier meter grote Fiere Margriet naar buiten. We kozen voor dit personage omdat zij toch een legendarische, Leuvense figuur is die best wel wat aandacht kan gebruiken. Een professionele reuzenmaker heeft haar gebouwd zoals ze staat afgebeeld op schilderijen en beeldhouwwerken in het stadhuis en kerk, met de klederdracht uit de 13de eeuw. Omdat ze uit aluminium en kunststof is gemaakt, weegt ze maar 35 kilogram. Daardoor kan ze makkelijker worden gedragen en is ze ook ‘beweeglijker’, waardoor ze goed kan dansen, in tegenstelling tot de zwaardere, en dus minder mobiele, rollende reuzen." Deze eerste editie van ReuzeLeuven kon op veel belangstelling rekenen.

Archief
Provincie Vlaams-Brabant

Reuzen Jan en Mie in Orangerie van Plantentuin in Meise

De Meisese Reuzen Jan en Mie hebben een onderkomen gevonden in de Oranjerie van de Plantentuin. Daar staan ze niet alleen droog en warm, maar ze vallen er ook opnieuw te bewonderen door het publiek. De ontstaansgeschiedenis van de reuzen van Meise gaat terug tot 1927. Er zijn periodes geweest dat de reuzen niet meer buiten kwamen of gewoon ‘vergeten’ waren. Nu worden ze echter in ere hersteld.Meisenaar Jef De Cuyper (75) van heemkundige kring Berla was samen met enkele vrijwilligers al langer op zoek naar een gepaste stek voor de vier meter hoge reuzen Jan en Mie, authentieke iconen van Meise. “Ze stonden tot voor kort in het tuinhuis van de pastorie achter de bibliotheek”, vertelt De Cuyper. “Maar dat was verre van ideaal. De ruiten werden er ingegooid door vandalen waardoor de reuzen zelfs in de regen stonden.”
Een onderkomen in de pastorie zelf, bleek geen optie voor de gemeente. “Dus ging mijn zoektocht verder en ik kwam terecht in de Plantentuin, waar ik als vrijwilliger ook gids ben. Directeur Steven Dessein ging in op mijn vraag en zo kregen ze nu voorlopig een eigen stek in de Oranjerie. Ze staan niet alleen droog en warm, maar hebben ook veel bekijks aangezien ze er nu ook opnieuw zichtbaar zijn voor het publiek.”

Abonneer op Provincie Vlaams-Brabant