Overslaan en naar de inhoud gaan
Goliath

Wereldprimeur voor Liers ziekenhuis

Lierse reus Goliath onder de scan. Het H.-Hartziekenhuis van Lier heeft een wereldprimeur gevestigd. Mogelijks voor het eerst in de geschiedenis van het ziekenhuiswezen en los van een forensische context, ging een geamputeerd hoofd onder de scan. Het betrof niets minder dan het hoofd van de reus Goliath. Bij de ‘operatie’ restauratie door Geneviève Hardy bleek onder het huidige gezicht nog een andere ‘facies’ te zitten. Röntgenonderzoek moest meer duidelijk creëren rond de specificiteit hiervan. 

Na de Gummarusfeesten van 2015 waarbij al een groot deel van de Lierse Reuzentrein gerestaureerd en gerenoveerd werd met als pronkstuk het nieuwe Ros Beiaard dat werd aangekleed door Dries Van Noten, gaat in oktober 2020 de Lierse Ommegang uit. In het vooruitzicht hiervan laten de Gezellen van ’t Groot Volk de hoofden, armen en handen van de drie grote historische reuzen – Goliath 1469, de Reuzin 1482 en de Kamenierster 1604 – restaureren. De kostprijs hiervan wordt geraamd op 8.000 euro. Via de erfgoedcel Kempens Karakter worden voor de helft subsidies bekomen van de provincie Antwerpen en de Vlaamse Gemeenschap. De andere helft moeten de Gezellen ophoesten. Bij de restauratie van het hoofd van Goliath kwam Geneviève Hardy bij het verwijderen van de baardharen tot de vaststelling dat zich onder het huidig gezicht nog een ander gezicht bevindt. De onderlaag onder een dik pakket papier kon niet helemaal vrijgemaakt worden, omdat ze te dun en niet stevig genoeg is. Bovendien vertoont dit gezicht deuken in de wangen. De neus die van leer is, is veel steviger en heeft een uitgesproken vorm.

Omdat een röntgenonderzoek meer duidelijkheid kon brengen, werd contact genomen met de dienst Medische Beeldvorming van het H.-Hartziekenhuis, waar dr. Dirk Ghysen graag bereid was om het hoofd onder de scan te leggen. In juni 2015 maakte de gebarsten rechterpols van Goliath al het voorwerp uit van een röntgenonderzoek. Geëscorteerd door Luk Ceulemans, voorzitter van de Gezellen van ’t Groot Volk, presenteerde Goliath zich ‘hoofdelijk’ aan de balie van het ziekenhuis. Daar ontving hij de noodzakelijke toegangscodes, die hij volgens het overhandigde document zorgvuldig moet bewaren. Tijdens het onderzoek werd aan de ogen van Goliath niet geraakt. Deze kunnen bewegen dankzij een ingebouwd mechanisme dat in 1928 werd vernieuwd door Bernard Janssens. Op de uitslag van het onderzoek is het nog even wachten.

(bronnen Lier Belicht en Lier in beeld)

Printer Friendly, PDF & Email
Bron
Lier Belicht en Lier in beeld