De eindejaarsperiode is een periode van tradities. Ook binnen de reuzengemeenschap. Zo gaan in Catalonië verschillende figuren de straat op in de weken voor Kerstmis en Nieuwjaar. In Barcelona ging vandaag de Carassaop pad.
De Carassais een zogenaamde Cap Grossosof groot hoofd. Het is een figuur die zeer nauw verbonden is met de Kersttradities in Barcelona. Hij ziet er uit als een saraceen. Hij heeft een lange dikke baard en een wijde open mond waaruit hij snoepgoed verdeeld. Hij beweegt zich voort op wieltjes en kan ook zijn ogen knipperen.
In het verleden werden figuren zoals de Carassain de kerk geplaatst onder het orgel. De organisten konden dan de ogen doen bewegen en snoepjes uitspuwen naar de kinderen. Deze stonden dan rond hem om zoveel mogelijk snoep te vangen. Er waren vroeger Carassasin heel Catalonië. Meest gekende waren deze in Barcelona van de Santa Maria del Mar, de kathedraal van Barcelona en van Sant Just, waar je ze vandaag nog steeds kan zien in de sacristie.
De carassas vormden een sterke traditie in Catalonië tot midden 20steeeuw, toen ze uit de kerken werden verwijderd omwille van het lawaai en de commotie die ze in de kerken veroorzaakten. Het feit dat ze het hoofd van een onthoofde moor of moslim uitbeelden droeg alleen maar bij tot de beslissing om ze naar de achtergrond te verplaatsen. Men zag deze beslissing als een verontschuldiging voor xenofobie en racisme.
Maar in 1988 maakte de carassa zijn wederoptreden in de stad dankzij de Coordinadora de Gegants i Bestiari de Ciutat Vella, die vandaag nog steeds waken over deze figuur en die hem elk jaar weer opnieuw zijn opwachting laat maken in de straten van Barcelona. Hij is gecreëerd door de meester-hoofdenmaker Manel Casseras i Boix die zijn inspiratie haalde bij carassa van de kathedraal. Hij werd onthuld met Kerstmis in 1988. De rol van de Carassa vandaag is te laten zien hoe een traditie kan overleven door te evolueren.
Since zijn wedergeboorte verschijnt hij enkel in de weekends in December voor Kerstmis op de Kerstmarkt, de Fira de Santa Llùcia. Hij wandelt tussen de verschillende kraampjes, over de pleinen en door de straten rond de kathedraal en ‘spuwt’ snoepgoed naar de wachtende kinderen. Elke dag wordt hij begeleid door een andere groep uit de Ciutat Vella die hem laten dansen en begeleiden met drums.
Doorheen het jaar kan je de Carassa van Barcelona bewonderen in de permanente tentoonstelling in de reuzenzaal van het Casa dels Entremesos in de Ciutat Vella.
(Bron: Cultura Popular Barcelona)