De kinderen in Catalonië beleven vandaag, op 31 december, opnieuw een hoogdag. Ze gaan op zoek naar l’Home dels Nassos, een figuur uit de Catalaanse folklore die naar men zegt evenveel neuzen heeft als er dagen in het jaar zijn. De kinderen snappen de woordspeling meestal nog niet omdat ze niet beseffen dat er op 31 december nog slechts één dag overblijft van het jaar en de Man met de Neuzen eigenlijk maar één neus heeft. Deze traditie is dus, min of meer, een grap gericht op kinderen die op 31 december op zoek gaan naar een man met 365 neuzen en hem uiteindelijk niet vinden.
Heel wat steden en gemeenten van Catalonië en ook Mallorca vieren deze feesttraditie, die veel verder gaat dan alleen maar de verbeelding. De Catalaanse folklorist en antropoloog Joan Amades stelt dat in dat het in Barcelona traditie was om op 31 december 's middags, een katafalk te plaatsen op de Plaza Palau waarop l’home dels nassos plaats nam en waar de menigte hem zag en uitlachte omwille van zijn grote neus bedekt met vele bladeren (of hun eigen neus, afhankelijk van de mate van naïviteit van de toeschouwers, waarnaar de Neuzenman ‘een neus zet’)
Na verloop van tijd evolueerde, zowel in Barcelona en andere Catalaanse steden (zoals Vinarós, Tarragona, Barcelona, Borges del Camp en Reus, onder anderen) de figuur naar een caps grossos, een reuzenfiguur, met een grote neus. Die het oude jaar vertegenwoordigt en op de laatste dag vanhet jaar doorheen de straten loopt. l’Home dels Nassos ziet er overal verschillend uit. Soms draagt hij een lange jas en een grote valse neus, soms is hij vermomd als een herder met baret en Samarra. In Barcelona eindigt de tocht van l’Home dels Nassos bij het stadsbestuur waar hij de bestuurders de sleutel geeft van het nieuwe jaar. Hij heeft zijn naam ook gegeven aan een uniek evenement in de stad, Cursa dels Nassos. Een loopwedstrijd waar alle deelnemers ook een grote neus dragen.
De echte wortels van deze traditie zou volgens de overlevering en ook Amades in de Franse Pyreneeën liggen. Daar wordt vertel dat deze merkwaardige figuur in een boom leefde en op de laatste dag van het jaar uit de kruin kroop en gekleed in vele gekleurde bladeren naar Catalonië trok. Amades veronderstelt dat de l’home dels nassos een afgeleide is van een mythische figuur die het jaar voorstelde en die werd voorgesteld door een boom, ook wel bekend als l'Arbre dels Nassos.
Zou deze figuur iets te maken hebben met de Keltische bladmannen of green men? Onze interesse is alvast gewekt en we duiken niet alleen het nieuwe jaar in, maar ook in de geschiedenis van deze unieke volkscultuur.