Overslaan en naar de inhoud gaan

In memoriam Paul Boes (1947 - 2020), voorzitter Turnhoutse Reuzenclub

Paul Boes was sinds 1976 lid van de Kempische Reuzenclub en later van de opvolger, de Turnhoutse Reuzenclub. Van deze laatste was hij ook de enthousiaste, stuwende voorzitter.
Een verantwoordelijkheid waarmee zich jarenlang met hart en ziel inzette voor het Turnhoutse reuzenerfgoed. 
Al sinds het einde van de jaren 70 deed hij er alles aan om ervoor te zorgen dat de reuzen er op hun best uitzagen. Elk jaar opnieuw ging hij met evenveel enthousiasme op stap met de reuzenstoeten. 

Paul Boes en Klein PeerkeDe vele stoeten, de ontelbare herstelwerken… Veel van zijn vrije tijd bracht Paul door met de reuzen.
De negentien honderd jaar oude reuzen van de Dorpsgemeenschap, de twaalf Kaartreuzen, klein Peerke, de elf reuzenkoppen die in 2015 ergens op een zolder opdoken…het waren Pauls Kinderen. Vooral voor klein Peerke had hij een boon. Het was zijn pièce unique. Hij bracht de kop van klein Peerke zelf weer helemaal tot leven. Tijdens zijn laatste weken vroeg hij de reuzenvrienden goed voor hem te zorgen.

Een jaar lang heeft hij gewerkt om de laatste nieuwe aanwinsten helemaal op te frissen. Ze zien er fantastisch uit. Maar Paul zal ze zelf niet meer kunnen tonen aan de buitenwereld. 
We kijken allemaal met een warm hart en heel veel mooie herinneringen terug op de steeds goedlachse ‘reuzenpapa’ Paul Boes. We zullen hem missen.

Op maandag 7 december 2020 stopte Pauls reuzenhart met kloppen.
Reuzen in Vlaanderen betoont zijn oprecht medeleven aan de familie van Paul, alsook aan de leden van de Turnhoutse Reuzenclub.

Calendrier des géants 2021

Beste reuzenbeheerder.
Ondanks de onzekerheid met betrekking tot de volgend jaar nog geldende coronamaatregelen wil het Maison des Géants (Ath) toch een Calendrier des géants 2021 op de markt brengen.

Op deze kalender 2021 worden de evenementen dus vermeld alsof er geen coronamaatregelen aan de orde zijn.
Uiteraard zal de kalender vermelden dat mogelijke coronamaatregelen op het moment van het aangekondigde evenement mogelijks een afgelasting of een beperking van het betrokken evenement kan betekenen.

Voor Vlaanderen worden de gegevens centraal verzameld door Frea Vancraeynest, stafmedewerker bij de vzw Histories. Gelieve dus alle nuttige info met betrekking tot een door jullie gepland reuzenevenement (datum, plaats van gebeuren, aanvangsuur, ...) zo vlug mogelijk door te mailen naar frea.vancraeynest@historiesvzw.be .


 

Digitale Reuzenontmoetingsdagen

Ontmoetingsdagen 2020
In een online sessie van twee uur loodst Histories vzw je door drie verschillende onderdelen die het behoud en beheer van jouw reuzenerfgoed mee zullen bevorderen: Ontdek wat Reuzen in Vlaanderen en Historiesvoor jouw vereniging kunnen betekenen Denk actief mee over de problemen en toekomst van het Vlaams reuzenerfgoed. Zet jouw reus (letterlijk) op de reuzenkaart!
Waarom een digitale sessie?
Om in coronatijden actief te blijven kiezen we voor een laagdrempelig digitaal platform, Teams. Je zal enkel op een link moeten klikken en je kan deelnemen! Na inschrijving krijg je alle info via mail.
Inschrijven is verplicht en kan via dit formulier
Vragen?
Neem contact op met je provinciale voorzitter van Reuzen in Vlaanderen of met Histories vzw door te mailen naar: frea.vancraeynest@historiesvzw.be
IN HET KADER VAN HET ERFGOEDZORGTRAJECT ROND DE ROKKEN VAN DE REUS

Federatiedag Leuven, zaterdag 16 mei afgelast. do, 02/07/2020 - 20u53

UPDATE: De federatiedag wordt doorgeschoven naar  ReuzeLeuven mei 2021

Gezien de onzekerheid met betrekking tot de verdere evolutie van de coronaproblematiek  gedurende de eerstkomende maanden en de bezorgdheid voor de gezondheid van de leden heeft het bestuur van Reuzen in Vlaanderen vzw beslist de op zaterdag 16 mei in Leuven geplande federatiedag niet te laten doorgaan.

Ook  nog graag jullie aandacht voor:

-de betaling van het lidgeld 2020, behouden op 25€. Toegetreden lid kan men worden als persoon op individuele basis, als reuzenvereniging of-gilde, als reuzengemeente of -stad, … Het lidgeld 2020 dient gestort te worden op bankrekening nummer BE85 0016 4566 3806 (BIC GEBABEBB) op naam van Reuzen in Vlaanderen vzw. Graag vermelden: lidgeld 2020, naam provincie, naam reuzenbeheerder en mailadres.

 

-de publicatie van het jaarboek 2019. Bij  deze nogmaals een oproep aan alle reuzenbeheerders (individuele personen, reuzenverenigingen en -gilden, reuzengemeenten en -steden, …) om teksten en foto’s van hun reuzenevenementen in 2019 door te mailen naar: secretariaat@reuzeninvlaanderen.be . Alle reuzenonderwerpen kunnen aan bod komen: stoeten en andere reuzenmanifestaties of -evenementen, de creatie van een nieuwe of de restauratie van een oude reus, de onthulling van de plakkaat Reusvriendelijke Gemeente, weetjes rond verdwenen reuzen of reuzengewoonten, praktische informatie met betrekking tot het maken en onderhouden van een reus,

 

-de award Reusvriendelijke Vlaming. Elke provincie mag hiervoor één kandidaat voordragen. Reusvriendelijk mag in de breedste zin van het woord geïnterpreteerd worden: een lieve dame die al decennia voor de kleren zorgt, de jongste of de oudste pijnder, ondercruyper , of  met de meeste dienstjaren, een voorzitter die al jaren de kar trekt, … Hebben jullie een kandidaat die voor deze award in aanmerking zou komen, laat dit dan weten aan uw provinciale voorzitter. Zie hieronder hun respectievelijke e-mailadressen.

 

vlaamsbrabant@reuzeninvlaanderen.be Stefaan Beyen, voorzitter Reuzen in Vlaanderen, provincie Vlaams-Brabant 

westvlaanderen@reuzeninvlaanderen.be Koen Vantomme, voorzitter Reuzen in Vlaanderen, provincie West-Vlaanderen 

oostvlaanderen@reuzeninvlaanderen.be Kristof De Hauwere, voorzitter Reuzen in Vlaanderen, provincie Oost-Vlaanderen

limburg@reuzeninvlaanderen.be Michael Discart, voorzitter Reuzen in Vlaanderen, provincie Limburg 

antwerpen@reuzeninvlaanderen.be Luk Ceulemans, voorzitter Reuzen in Vlaanderen, provincie Antwerpen 

Met Reusvriendelijke en Covid-19 vrije groeten.

 

Archief
Nieuws van Reuzen in Vlaanderen vzw
Provincie Antwerpen
Provincie Oost-Vlaanderen
Provincie West-Vlaanderen
Provincie Limburg
Provincie Vlaams-Brabant
Nieuws uit Nederland

Reus Contios van Kontich en Corona

Het is een bizarre tijd voor iedereen. 
Zoals de vele mooie initiatieven zochten wij ook naar een middel om iets te doen met onze reus 

Als steun voor het medisch personeel
Om de lancering van de mond/neus maskers te motiveren
Omdat de vele geplande feesten niet kunnen doorgaan
Als nieuw doel voor de dagelijkse wandeling in de buurt

Staat reus Contios opgesteld aan het natuurgebied De Babbelse plassen in Kontich Kazerne.
van 8 mei t.e.m. 1 juni  - dag    en     nacht  ,met de universele boodschap  VOLHOUDEN!!
Dit werd mogelijk in samenwerking met Natuurpunt, 
want alle gemeenteparken en speelpleintjes zijn gesloten.

Aan onze reus staat ook een stuk holle stam met een deksel, dit is onze Babbelbox (=brievenbus)
Iedereen kan hier een bericht in achterlaten, een tekening, een nieuw voorstel of opdracht, ...
De bus wordt dagelijks gelicht, de tekeningen verschijnen op onze Facebook pagina:
Contios, de reus van Kontich. Bij deze communicatie is er dus geen PC of smartphone nodig.

Nog tot maandag 1 juni te bekijken aan de Babbelse plassen naast de fiets-o-strade en de spoorweg naar Brussel. Wegwijzers aan de spoorweg Duffelshoek in Kontich Kazerne. Na uw bezoek kan je ook de nieuwe aangebrachte muurschilderingen komen bekijken in de voetgangerstunnel van station Kontich - Lint. De schilderwerken zijn nu voor 75% voltooid met dank aan de schilders van de NMBS. Onze reus staat er te pronken tussen afbeeldingen van de streekbiertjes, Kontichse paardenkoers, wielrenners en schaatsbaan, ... of het leven in Kontich en Lint. Iedereen welkom in combinatie met uw fietstocht of wandeling in het Pinksterweekeind.

Groet
Bruno Stappaerts
werkgroep REUZENplan

Abonneer op Nieuws van Reuzen in Vlaanderen vzw